~~De wolf is weer in het land

Onlangs is er weer een wolf gesignaleerd in Nederland. De laatste keer dat hij gezien is, was in Drenthe. Dat is een mooie provincie, met prachtige heide en bossen, dus ik kan het beest geen ongelijk geven.
Tot niet zo heel lang geleden, hadden we in de tandheelkunde ook een wolf. “Wolf in de tanden”, kreeg je zomaar, als je pech had, en leidde tot het verlies van je tanden en kiezen. Niet heel erg prettig dus. Maar “wolf in je tanden” is eigenlijk een andere benaming voor tandbederf. Er ontstaan dan gaatjes in de harde tandweefsels als gevolg van het verlies van tandmineralen. Dit proces noemen we cariës.
Bij iedereen vormt in de loop van de dag een laag plaque op de tanden. Dit is een kleverig laagje bestaande uit voedselresten en bacteriën. In de plaque wordt, onder invloed van suikers, zuur gevormd. Dit zuur haalt de mineralen uit ons glazuur en zo ontstaat een gaatje. Er zijn een aantal fasen van cariës.
1- Het tandbederf tast alleen nog het glazuur aan. Dit is pijnloos en lastig op te merken. Het lijkt op een krijtachtige witte vlek. Omdat het glazuur nog intact is, hoeven we nog niet een vulling te maken. We kunnen dit voorkomen. Weten hoe, bel voor een afspraak
2- Het tandbederf gaat verder en tast ook het tandbeen aan. Nu kan de cariës pijnlijk worden en kan in het glazuur een gaatje te zien zijn. Vaak maken we nu een vulling.
3- Het tandbederf gaat naar de zenuw. Dit is vaak erg pijnlijk. Soms moet zelfs een wortelkanaal behandeling uitgevoerd worden door de tandarts
4- Nu worden ook de omringende weefsels aangetast, zoals ligamenten, bot en tandvlees. Er kan een abces ontstaan. Het trekken van de tand of kies is soms de enige optie.
Cariës is een ziekte die ontstaat als er teveel plaque op de tanden en kiezen blijft zitten. Dit moet jezelf verwijderen. Daarom is cariës geen ziekte die je krijgt als je pech hebt, maar in de meeste gevallen als je niet goed gereinigd hebt of als je veel zuren en suikers neemt. Die “wolf” in het gebit bestaat dus niet. Laat de echte wolf maar lekker in Drenthe rondstruinen. Wil je meer weten over het voorkomen van cariës, bel of mail dan voor een afspraak

Nieuws

 

Sinds 1 april 2014 is uw mondhygiënist opnieuw geregistreerd in het Kwaliteits Register Mondhygiënisten (KRM). U kunt op www.kieskrm.nl het profiel bekijken

lunch gezonde mond

Mondhygiëne Twello en Lunchen Op School werken samen aan gezondere mond op basisschool De Wingerd.

In het kader van: "Lunch gezond voor een mooie mond” heeft Helena van der West, mondhygiëniste van Mondhygiëne Twello in samenwerking met Gerda Kroes, van Lunchen Op School ( LOS) en basisschool de Wingerd, een les gegeven over een gezonde lunch.

"Door kinderen en ouders bewust te maken van het nut van een gezonde lunch en een gezond gebit kun je preventief werken aan een betere mondgezondheid” zegt Helena van Mondhygiëne Twello.

"Gerda Kroes van Lunchen Op School attendeerde mij op het feit dat er nog regelmatig ongezonde en suikerrijke voedingsmiddelen in de broodtrommel meegaan. Daarom is het belangrijk uit te leggen wat goede en slechte voeding is, maar ook hoe ze moeten tandenpoetsen, en wat ze kunnen doen om de schadelijke effecten van zoveel mogelijk te beperken als er geen mogelijkheid tot poetsen is” aldus Helena van der West, van Mondhygiëne Twello.
 

 

 

 

lunch gezonde mondDe kinderen van groep 6,7 en 8 van Basisschool de Wingerd waren enthousiast en stelden veel vragen aan de hand van hun eigen broodtrommel. Aan het einde van de les werd iedereen beloond voor het luisteren met een tubetje tandpasta.

Binnenkort zullen ook groep 4 en 5 bezocht worden door Helena van der West. Ook daar zal zij haar verhaal vertellen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar info@mondhygienetwello.nl of bellen met 06-14 77 32 22

 

Praktijk voor mondhygiëne en preventie in Twello.

Behandelaar

Huisregels

Praktijkgegevens

Openingstijden:

Ik behandel alleen volgens afspraak, zo heb ik voldoende tijd voor iedereen.

MA:07.00 - 21.30 uur
DI:08.00 - 18.00 uur
WO:08.00 - 13.00 uur
DO:12.00 - 21.00 uur
VR:07.00 - 18.00 uur
ZA:08.00 - 13.00 uur

Het is altijd mogelijk om in overleg op een ander tijdstip een afspraak te maken tel 0571-298065 info@mondhygienetwello.nl

nvm krm
Mondhygiëne Twello  |   Verdistraat 6  |  7391 SG Twello  |  m. 06 - 14 77 32 22    t. 0571 298065     |  e: info@mondhygienetwello.nl
logocolortextbelow jpeg